Search
Close this search box.
Search

Stephen Francis Jones: Architecture for the People

Stephen Francis Jones arrival at his position as one the preeminent restaurant architects of his day is a function of time, talent, and a keen understanding of how to design such venues for modern sensibilities—plus, knowing how they are markedly different from residential and other types of commercial ventures.

By

Share

Stephen Francis Jones Continues to Help Shape the South Bay Restaurant Scene With His Hot-concept Designs

“I design social spaces,” says architect Stephen Francis Jones. “Spaces where people want to enjoy themselves and have fun.”

Indeed, the architect has crafted spas, collaborative workspaces and eateries for a litany of high-profile chefs and restaurateurs, from Wolfgang Puck and Alain Giraud to Chris Simms and David LeFevre—the latter two names very familiar to Beach City diners.

“Restaurant spaces have a lot more artistic freedom,” says Stephen Francis Jones. “A lot of the time the clients are looking for you to come up with something really cool and exciting.”

His career seems to be marked with just a bit of luck, too. From designing high-rises in Boston and working in Europe with prestige Barcelona firm Ricardo Bofill to creating some of the hottest spots in Los Angeles, Stephen Francis Jones’ bio appears as a succession of doors opening, one after the other.

To this, Stephen Francis Jones, who was raised in Orlando in a working-class family of eight, led by a “hippie dad who was a silk-screen printer,” laughs and points out a piece of career wisdom: “It’s about positioning yourself to be in front of the right doors, so when they open, I can seize opportunities.”

This he’s done.

Earlier in his career, while working as an in-house architect for Wolfgang Puck, Stephen Francis Jones gained an intimate understanding of how restaurants function. Not just operationally—but dynamically, as communal, private/public spheres.

His big break came with being charged with designing Spago Beverly Hills in the late-1990s upon its move from Sunset Boulevard. After that, it was off to the races, resulting in a Los Angeles portfolio filled with landmark venues, from a complete refresh of Century Plaza Hotel to the design of La Brea Bakery and the Hollywood restaurant-bar-bowling alley, Lucky Strike Lanes.

In the South Bay alone, Stephen Francis Jones, who lives in Manhattan Beach (UCLA graduate school for architecture brought him West), has designed six restaurants for Simms’ Restaurant Group and chef David LeFevre—Simmzy’s, Manhattan Beach Post and Lazy Dog Restaurant & Bar among them. Jones’ works, however, plus his creative mindset, are not just limited to eateries.

“One of my focuses right now is really about the evolution of the workplace and the play place,” he explains.

“Right now there’s a big, fuzzy line between work and play.” It’s a “fuzzy line” that Stephen Francis Jones has been exploring with designs that facilitate the utmost levels of comfort, flexibility and stimulation—beyond the physical sense.

Case in point is a project Stephen Francis Jones recently completed in the Bay Area: an amenity space for a sprawling communal office campus that quickly sold out its tenancy. When asked about the next big trends in restaurant design, Jones hints at shipping containers to house pop-up restaurants and features that play well with social media, like a selfie wall.

But whether he’s designing a donut cafe in Osaka or the next big-hit eatery in the South Bay, a perennial remains: “I try to create a story that ties into the community,” says Stephen Francis Jones, whose bike rides along the Strand inspired the story at Manhattan Beach Post. “I took photos of the lifeguard stands and volleyball posts.”

Later, those visual signifiers made their way to the walls, underneath the bar and to other areas of the restaurant. Even some of the reclaimed wood used in the restaurant is the color of the local lifeguard stands, with their unique markings faithfully replicated on the planks. The communal table, for instance, bears the number four, Stephen Francis Jones’ go-to location to play local beach volleyball.

“I love that I have a client based in my hometown,” says the architect. “When I did M.B. Post I really took it personally in terms of wanting to make sure the design tied into the lifestyle of Manhattan Beach.”

SF Jones Architects
4218 Glencoe Avenue, Studio 2, Marina Del Rey, CA 90292
310.822.3822 | sfjones.com

Photography Courtesy of SF Jones Architects

RELATED TAGS

Enhance Your Outdoor Space with VERGOLA’s Smart Louvre Roof

Elevate your outdoor living experience with VERGOLA—a cutting-edge, automated roof system meticulously crafted to harmonize with California's coastal lifestyle. Designed to seamlessly blend light, shade, and air, VERGOLA offers unparalleled versatility and sophistication.
  • March 20, 2024
  • DIGS

Exploring Corinne Mathern Studio’s Tranquil Spaces at La Tarantella

Nestled amidst picturesque vineyards and olive trees in the Santa Ynez Valley, La Tarantella, a stunning villa, has been transformed into an enchanting space for private events. Spearheaded by Corinne Mathern Studio, the renovation beautifully balances old-world charm with modern elegance.
  • February 7, 2024
  • Karine Monié

Rock Formation: OPEN Architecture’s Chapel of Sound

Located in rural Chengde, China, at the base of a valley with ruins of the Great Wall, the almost alien-looking performance venue Chapel of Sound, which hosts concerts in warmer climes and contemplation year-round, is an architectural opus by Beijing-based OPEN Architecture.
  • May 1, 2024
  • Jenn Thornton

Northern Exposure: The Rock by Gort Scott

Fixed to a rocky crag above Alta Lake in the Canadian mountain resort of Whistler, a truly exceptional private house surveys the mountainous landscape from which it is quite literally inseparable.
  • April 17, 2024
  • Jenn Thornton

Neri&Hu Architects: Making Memory

A contemporary take on traditional Chinese courtyard house by Neri&Hu, a typology based on Confucian ideals where different generations live under the same roof, the structure was built for three siblings, with a memorial garden in tribute to their late mother.
  • April 3, 2024
  • Jenn Thornton

Framing Nature with TEN Studio

A patch of land on Avala Mountain in rural Serbia sets the stage for a gridded, steel-frame structure by TEN Studio.
  • February 7, 2024
  • Jenn Thornton
Sign Up for DIGS Newsletters