Search
Close this search box.
Search

Vincenzo De Cotiis: Rebellion in the Raw

Where does the story for a centuries-old building truly begin? As it pertains to Italian artist and architect Vincenzo De Cotiis, the question is not nearly as interesting as to how the story ends, particularly in the case of the austerely done residence he designed inside a badly neglected palazzo near central Milan.

By

Share

Beneath the Surface of an 18th-Century Palazzo in Modern Milan, Italian Artist, and Architect Vincenzo De Cotiis Finds a Primitive Beauty to Backdrop His Artful, Starkly Minimal Apartment

The ancient edifice immediately appealed to Vincenzo De Cotiis, who is quite partial to the serious and historic, and he commenced an irreverent deconstruction of its interior so that the noble building might live again, only beautifully reborn, stripped of unnecessary decorative gesture and nearer to its roots. 

In seeing beyond crumbling walls and layers of decorative excess that had been added over decades, Vincenzo De Cotiis discovered a building both sturdy and enduring, and, unique for its type, in remarkably serviceable condition with original floors and ceilings intact.

“It was really quite a miracle to have found it like that!” confesses Vincenzo De Cotiis, who shares the roughly 3,000-square-foot apartment with his wife Claudia Rose in Milan, Italy. Apart from needing to allocate some space to new technical systems, he “preferred to emphasize the pre-existing and to enrich it with some surfaces that contrast each other, creating a container, which is visually very exciting while at the same time respectful.”

Enriching the existing is Vincenzo De Cotiis’ métier, and in doing so here he fashioned a space that, though decisively of a period is forcefully, almost relentlessly, current.

Despite the lack of structural alterations needed, the space was a decorative wasteland—false ceilings, ugly moquette floor coverings—when Vincenzo De Cotiis began peeling away layers of paint and paper that had been applied over many decades in order to restore its Old World inheritances and character, which includes a bit of the Baroque. In wanting to preserve the history and mood of the space, Vincenzo De Cotiis’ excavations revealed its original paint colors and ceilings.

“I then worked out what my intervention needed in a contemporary way,” he says. Leaving walls untreated, for example, to accommodate “a bit of plaster dust if you brush against them,” he continues. Every room features the remnants of a different color. Pink in the library, blue in the bedroom, ochre in others.

“You can still see the gold traces left behind from the 18th-century stuccos,” says Vincenzo De Cotiis. These soft colors and lovely light coalesce as a canvas where metallic surfaces shine amid the distress. 

Having described his work as “anti-design,” Vincenzo De Cotiis’ interior—a juxtaposition of old bones and new works—is astonishingly confident. Nothing is uniform, least of all the tone, and it is full of contorted forms and futuristic feeling. Decadent in abstractions designed by De Cotiis and produced in Italian ateliers, the space is equal parts apartment and gallery for the avant-garde, a showcase for the designer’s interest in aging objects and the pursuit of “perfect imperfection.”

One can scarcely imagine more from something so minimal. The place is a fascination, with spacious, well-illuminated rooms, and an extravagance of elements from an older time (fading frescoes, imperfect finishes) contrasted with contemporary designs—a dining table of silver-plated brass and recycled fiberglass, a velvet-covered daybed in pale pink, a pair of marble and cast brass coffee.

Tables. In its entirety, the space is an example of Vincenzo De Cotiis’ allegiance to Italian craftsmanship, none more interesting than his own. “It’s unique because almost everything is custom-designed by me,” says Vincenzo De Cotiis, who utilizes both classic and sustainable materials in his work.  “It’s full of collectible design pieces.”

Full, but not excessively so—the apartment is airy and spacious. Vincenzo De Cotiis is not opposed to spectacle (his sculptures are fantastic proof of that), but he is masterful at exercising restraint. There is much to admire in the apartment, but that it is not everywhere—packed into every nook and cranny, consuming every inch of floor space, running wild up the walls—allows the space to feel almost radically monastic. 

Light is likewise fundamental to the project—slightly Impressionistic in quality, it is highlighter and halo alike. “The natural light entering my home has always surprised and inspired me,” Vincenzo De Cotiis muses. “It looks different and changes the colors of the entire space.”

Dancing off surfaces and amplifying finishes, the light lends everything a gauzy overtone, as if a protagonist in a Luca Guadagnino film. But this is no set-piece, nor is the space meant to be precious. It is, rather, despite its angles, the shock of its monoliths, enthusiastically lived-in. And loved, particularly in the time of pandemic, when the home is more than most dare to imagine. Except, perhaps, this architect, and this home.

“It is my island of peace,” says Vincenzo De Cotiis. “I’m a very lucky man.”

Vincenzo De Cotiis | decotiis.it

Photographs: courtesy of Douglas Friedman

RELATED TAGS

Enhance Your Outdoor Space with VERGOLA’s Smart Louvre Roof

Elevate your outdoor living experience with VERGOLA—a cutting-edge, automated roof system meticulously crafted to harmonize with California's coastal lifestyle. Designed to seamlessly blend light, shade, and air, VERGOLA offers unparalleled versatility and sophistication.
  • March 20, 2024
  • DIGS

Exploring Corinne Mathern Studio’s Tranquil Spaces at La Tarantella

Nestled amidst picturesque vineyards and olive trees in the Santa Ynez Valley, La Tarantella, a stunning villa, has been transformed into an enchanting space for private events. Spearheaded by Corinne Mathern Studio, the renovation beautifully balances old-world charm with modern elegance.
  • February 7, 2024
  • Karine Monié

Rock Formation: OPEN Architecture’s Chapel of Sound

Located in rural Chengde, China, at the base of a valley with ruins of the Great Wall, the almost alien-looking performance venue Chapel of Sound, which hosts concerts in warmer climes and contemplation year-round, is an architectural opus by Beijing-based OPEN Architecture.
  • May 1, 2024
  • Jenn Thornton

Northern Exposure: The Rock by Gort Scott

Fixed to a rocky crag above Alta Lake in the Canadian mountain resort of Whistler, a truly exceptional private house surveys the mountainous landscape from which it is quite literally inseparable.
  • April 17, 2024
  • Jenn Thornton

Neri&Hu Architects: Making Memory

A contemporary take on traditional Chinese courtyard house by Neri&Hu, a typology based on Confucian ideals where different generations live under the same roof, the structure was built for three siblings, with a memorial garden in tribute to their late mother.
  • April 3, 2024
  • Jenn Thornton

Framing Nature with TEN Studio

A patch of land on Avala Mountain in rural Serbia sets the stage for a gridded, steel-frame structure by TEN Studio.
  • February 7, 2024
  • Jenn Thornton
Sign Up for DIGS Newsletters