Search
Close this search box.
Search
The Exterior of The Cotswolds Home by Architect Richard Found

Timeless Fusion: The Cotswolds Home by Architect Richard Found

Architect Richard Found's contextual country home in the Cotswolds encapsulates the essence of minimalist design within an 18th-century edifice. Located in the picturesque Cotswolds, this project by Found Associates breathes new life into a derelict gamekeeper's cottage, blending modernist architecture with the vernacular stone construction of the region.

By

Share

Built Around an 18th Century Edifice in the Cotswolds, Architect Richard Found’s Contextual Country Home is the Work of a Committed Minimalist

Designated an Area of Outstanding Natural Beauty in the UK, the Cotswolds is a painterly landscape of ancient woodlands, limestone valleys and graceful undulations of green. Here, in a secret valley, is a holdover of an earlier time: a derelict 18th-century gamekeeper’s cottage.

Sheathed in stone and rich in character, this period set piece is at the heart of a sensitive intervention based on Modernist doctrine by architect Richard Found of the London-based practice Found Associates. The building speaks to the vernacular stone construction of the Cotswolds that, along with the age-old terrain, inspired new architecture that forms a contemporary family home for Richard Found himself.

While irrefutably picturesque, the site—a 16.5-acre plot that Richard Found discovered while perusing the local paper—was not without its complications, including the ramshackle state of its existing cottage and other neglected outbuildings. Still, it was a lovely piece of land and he was taken with its attributes: seclusion, closeness to nature and proximity to water. He took Ralph Waldo Emerson’s words—”Build therefore your own world”—as his own and embarked on remaking the place. 

Richard Found’s original vision to build a brand-new modern structure in place of the existing cottage meant demolishing the latter. Upon learning that the property was spot-listed by Historic England, however, he was forced to navigate a gauntlet of limitations put forth by the local planning commission; most critical of these strictures was keeping the existing cottage the core of the plot.

Richard Found scraped the initial plan and conceived of a radical new work, one he carved into the landscape. This rectangular extension is a robust representation of his architectural principles and gifts.

“The extension was meant to be subservient to the original cottage,” explains Richard Found, noting that on the ground one only ever sees half the extension with the existing building.

The challenge, he points out, was to design an expansion while being respectful of the original structure, which, thanks to two grass rooves that help merge the extension with the landscape behind, and a glass link between the cottage and extension that separates period from contemporary, is still the most dominant feature on the site. It is a best-of-both-worlds design—a harmonious mix of classic and modern achieved by contrasting old and new building techniques and materials. 

Refurbishing the existing cottage was the first phase of the project. Floors were replaced with underfloor-heated pavers, systems (including the installation of water-based underfloor heating) were modernized, and the structure was thermally upgraded. A new kitchen and bathroom, meanwhile, were conceptualized as furniture to avoid having to change the shape of the original rooms.

The new, RIBA Award-winning extension was, according to the practice, “conceived as a series of dry stone field walls that descend down the slope of the land behind the cottage, articulating the new building into three sections—the entrance and link to the cottage at the same floor level, a lower section to the west housing the main living areas, and a raised wing to the east set further back into the slope that provides the more private spaces of the bedroom accommodation.”

The fourth elevation is the roof, as the building only emerges from the ground on three sides. Situated on the path of the sun, each habitable space frames views of the landscape. Bedrooms embrace morning sunlight and the living space indulges the setting sun. These choices—maximizing daylight where possible and framing views of nature—are broader expressions of the practice’s ethos.

The glass link serves as a kind of aperture to the natural surround, amplifying both light and landscape that, in turn, immerses the house in beauty and calm. It also draws attention to the sober and orderly interior, which, void of modern distractions and conceits, highlights a few key pieces and a judicious use of space.

That this private Cotswolds residence is seamless, and the work involved in its creation all but imperceptible, makes it remarkable. It also makes it the work of Richard Found who in hindsight appreciates the dynamics that forced him to keep the now Grade II listed cottage and create a much more interesting project. Where one does not see the effort, however, one senses the thinking behind it quite acutely. Such is the beauty of the architect’s built environment.

Found Associates | foundassociates.com

Photographs: courtesy of Hufton & Crow and Andrew Meredith

RELATED TAGS

A Vivid Coastal Canvas: 1640 Paseo Del Mar

Experience easy coastal living at 1640 Paseo Del Mar in Palos Verdes Estates, where epic ocean views stretch from Point Dume to the Queen’s necklace. This glass-front, 4,300-square-foot home, set on a quarter-acre, boasts unobstructed coastal panoramas due to its unique positioning across from open parkland. With five spacious bedrooms, a private yard, and proximity to shopping, dining, and beaches, this property offers a perfect blend of luxury and lifestyle.
  • July 11, 2024
  • Constance Dunn

Broad Beach Beauty: 31558 Victoria Point, Malibu

Nestled within a gated Malibu community, 31558 Victoria Point epitomizes luxurious beachside living with sweeping ocean vistas. This 4,200 sq ft residence, meticulously redesigned by Busch Design Build, blends indoor and outdoor spaces seamlessly. The 4-bedroom, 4.5-bath home features opulent materials like onyx countertops and custom tile flooring, complemented by eco-friendly amenities such as solar panels and a fresh-air system.
  • June 12, 2024
  • Constance Dunn

Rock Formation: OPEN Architecture’s Chapel of Sound

Located in rural Chengde, China, at the base of a valley with ruins of the Great Wall, the almost alien-looking performance venue Chapel of Sound, which hosts concerts in warmer climes and contemplation year-round, is an architectural opus by Beijing-based OPEN Architecture.
  • May 1, 2024
  • Jenn Thornton

Northern Exposure: The Rock by Gort Scott

Fixed to a rocky crag above Alta Lake in the Canadian mountain resort of Whistler, a truly exceptional private house surveys the mountainous landscape from which it is quite literally inseparable.
  • April 17, 2024
  • Jenn Thornton

Neri&Hu Architects: Making Memory

A contemporary take on traditional Chinese courtyard house by Neri&Hu, a typology based on Confucian ideals where different generations live under the same roof, the structure was built for three siblings, with a memorial garden in tribute to their late mother.
  • April 3, 2024
  • Jenn Thornton

Framing Nature with TEN Studio

A patch of land on Avala Mountain in rural Serbia sets the stage for a gridded, steel-frame structure by TEN Studio.
  • February 7, 2024
  • Jenn Thornton
Sign Up for DIGS Newsletters