Search
Close this search box.
Search
Electric Bowery Venice Victorian pathway

Venice Beach Elegance: Explore Electric Bowery’s Victoria Residence

The Victoria Residence, a masterpiece by Los Angeles Architecture and Interior Design Studio Electric Bowery, nestled in the vibrant enclave of Venice Beach. Led by co-founders Cayley Lambur and Lucia Bartholomew, Electric Bowery crafted a contemporary hacienda-style home for a creative couple deeply rooted in the arts.

By

Share

Los Angeles Architecture and Interior Design Studio Electric Bowery Crafts a Venice Beach Abode That Expresses the Artistic Interests of Its Owners

Venice Beach draws much of its vibrant character from the creatives who flock to its exuberant and frequently eclectic flame. Now in a kind of late-stage bohemia, the enclave’s artistic adventurism has nonetheless influenced its diverse architecture—an interesting mix including 20th-century Craftsman bungalows, Mediterranean Revivals, industrial beach abodes, and more.

Into these dynamic constructive waters wades the Victoria Residence, a linear work of residential architecture by Los Angeles design studio Electric Bowery, led by co-founders and principals Cayley Lambur and Lucia Bartholomew.

A creative retreat within a high-energy urban context, the project—a contemporary take on a hacienda-style home—is stunningly assembled with the moody tones and quiet composure of a modern Still Life.

“Electric Bowery designed the Victoria Residence for a creative couple who share deep roots in the arts and were looking to create an inspired compound of their own,” the studio says of the project, which Lambur and Bartholomew worked on with Project Manager Taylor Manley as well as landscape designer Terremoto and builder Gaia Construction. “When the site was selected within the busy neighborhood, we designed the property with an inward focus, surrounding a courtyard, where the home’s interior and exterior spaces merge.”

Located behind crisp stucco walls, the residence unfolds in clean-lined, sharp-cornered volumes that open magnanimously to Terremoto’s attractively imagined landscape of native plantings, gravel paths, a sleek natural-stone fireplace and an exotic, green-toned water feature that might easily be mistaken for a reflecting pond but also doubles as a hot tub while complementing great flourishes of nature.

Responding to the natural elements of the site, the residence makes an effortless transition from exterior to interior domains, aided by limestone and travertine walls, muted hues, touches of timber and custom steel glass windows and doors used to frame views of the landscape just beyond. In response to the clients’ wellness-focused lifestyle, Electric Bowery also planned for a yoga room, outdoor shower, and cold plunge.

“The oversized Venice lot provided the flexibility to design the home with a unique program,” the studio explains, “including accessory spaces for art, yoga, and meditation without sacrificing ample exterior living space.”

The house’s orientation “inward” supports its easy and ongoing dialogue between the architecture and nature. In composing the elements of the house, “We were very conscientious of framing the views out to the landscape,” says the studio, further noting, for example, that upon entering the home, the view to the courtyard is revealed via a full-height glass wall within the entry vestibule, where gravel extends indoors from the courtyard, blurring the division between indoors and out.

“This vestibule serves as a bridge between the media room and the great room where soaring ceilings create the interior hub of the project, with the kitchen and living spaces both spilling out into the gardens beyond.” The art-filled corridor, meanwhile, “connects to the primary suite, where both the bedroom and bathroom frame are filled with light highlighting warm plaster tones.”

Material is central to the project. Guided by the clients’ enthusiasm for the principles of Wabi-Sabi, the Japanese philosophy in which perfection is found in imperfection, Electric Bowery introduced elements with understated yet visible variations.

As the studio puts it, “The overall palette”—one highlighting custom millwork of bleached oak and an ebony finish with subtle indigo tones, paired with a classic consideration of hardware and lighting fixtures—”is designed to feel as though every material is handcrafted of earthen, natural elements.”

The most obvious of these components is the exterior travertine walls that help knit together indoor and outdoor spaces while creating a warm, textured backdrop for the landscape.

That landscape is the definition of urban oasis—lush, tranquil, and cool with a robust representation of plant life, including two large olive trees and one exceptionally large Jacaranda. In one largely aesthetic reading of the space, it is a quintessential tip of the hat to the Southern California indoor-outdoor ideal (those immaculate paths, that strapping stone, the bursts of emerald-green growth expressing such a wistful, laissez-faire feel).

In a purely architectural reading, though, it is a series of carefully calculated design decisions taken to make the Venice Beach abode as graceful and unblemished as possible. That’s work.

But the beauty of the building is that “work” is the last thing one sees—one does not even think to look for it in a house that is in such clear and elegant rapport with its surround. And yet, as seamless and flowing as the Victoria Residence might appear, it could not be a more deliberate piece of architecture for the designers who endeavored to create “a home that is crafted and composed artfully, as a backdrop for the client’s own artistic pursuits.”

To that end, it is a bit of a masterpiece.

Electric Bowery | electricbowery.com

Photos: Laure Joliet

RELATED TAGS

Enhance Your Outdoor Space with VERGOLA’s Smart Louvre Roof

Elevate your outdoor living experience with VERGOLA—a cutting-edge, automated roof system meticulously crafted to harmonize with California's coastal lifestyle. Designed to seamlessly blend light, shade, and air, VERGOLA offers unparalleled versatility and sophistication.
  • March 20, 2024
  • DIGS

Exploring Corinne Mathern Studio’s Tranquil Spaces at La Tarantella

Nestled amidst picturesque vineyards and olive trees in the Santa Ynez Valley, La Tarantella, a stunning villa, has been transformed into an enchanting space for private events. Spearheaded by Corinne Mathern Studio, the renovation beautifully balances old-world charm with modern elegance.
  • February 7, 2024
  • Karine Monié

Northern Exposure: The Rock by Gort Scott

Fixed to a rocky crag above Alta Lake in the Canadian mountain resort of Whistler, a truly exceptional private house surveys the mountainous landscape from which it is quite literally inseparable.
  • April 17, 2024
  • Jenn Thornton

Neri&Hu Architects: Making Memory

A contemporary take on traditional Chinese courtyard house by Neri&Hu, a typology based on Confucian ideals where different generations live under the same roof, the structure was built for three siblings, with a memorial garden in tribute to their late mother.
  • April 3, 2024
  • Jenn Thornton

Framing Nature with TEN Studio

A patch of land on Avala Mountain in rural Serbia sets the stage for a gridded, steel-frame structure by TEN Studio.
  • February 7, 2024
  • Jenn Thornton

Betsy Brown & Paul Bates Create a Masterpiece: A Mediterranean Oasis in Alabama

Interior Designer Betsy Brown and Architect Paul Bates joined forces to craft a 5,500-square-foot masterpiece on 2.5 acres, offering a perfect blend of antique, vintage, and contemporary elements. Drawing inspiration from the Italian Renaissance, the residence seamlessly integrates indoor and outdoor spaces, creating a tranquil atmosphere that resonates with nature.
  • January 10, 2024
  • Karine Monié
Sign Up for DIGS Newsletters