Search
Close this search box.
Search

And Studio’s Moody & Textural Transformation of a Historic West Village Home

A historic brownstone in New York's West Village, built in 1867, underwent a renovation by Elizabeth Roberts Architects and And Studio founder, Arianna De Gasperis. The young family of four desired a comfortable yet visually appealing home.

By

Share

The Founder of And Studio Introduced References to Modern Belgian Design and Warm Textures Into This Historic Home With a Moody Atmosphere

Located in the West Village and originally built in 1867, this classic New York brownstone was renovated by Elizabeth Roberts Architects and talented interior designer Arianna De Gasperis—founder of And Studio—for a young family of four who wanted to marry comfort and aesthetic in their home. 

Organized in three levels, the 1,600-square-foot property immediately spoke to Arianna De Gasperis.

“I used to live in the neighborhood for several years and always dreamt about working on a home there,” she remembers. “The clients were extremely passionate about the project and we clicked instantly after our first phone call.”

The brief consisted in creating a warm space that would feel a bit moody and neutral, with dark tones.

“I always take inspiration from Dutch still-lives, in particular from Vermeer for his dramatic use of light and dark, and drapery,” says Arianna De Gasperis.

The interior designer also drew her inspiration from Belgian design—in particular, the work of Axel Vervoordt and Vincent Van Duysen—for the neutral color palette, as well as the use of raw unfinished materials and natural textures.

“Wood, plaster and marble are all materials that age beautifully over time and feel rich with character,” she says.

The walls in Portola Paints’ Roman Clay (in the Gem color) provide a sense of depth and texture in the calming atmosphere.

“Each piece of furniture was chosen with a lot of intent,” confesses Arianna De Gasperis. “We wanted the space to feel clean and simple. A lot of pieces are antique, and the ones that aren’t, have antique-inspired frames.”

Throughout the home, the interior designer subtly mixed old and new, combining Rose Uniacke linen curtains, a Poul Henningsen pendant, a Matthew Cox dining table, a Ruemmler pendant and Ralph Lauren wallpaper, among other features.

“We weren’t interested in just filling the home for the sake of it, we wanted to make sure that the homeowners resonated with each item,” says Arianna De Gasperis. “The authentic Charlotte Perriand dining chairs were quite tricky to find and were sourced from Italy.”

In the main bedroom, the Elizabeth Roberts Architects team installed a large skylight to allow for an abundance of natural light—not commonly found in brownstone houses. In the powder room, the door handle is from Belgium-based company Van Cronenburg.

“It was important for me to ensure that the space felt inviting,” says Arianna De Gasperis. “I think the project turned out to surpass that initial consideration.”

A sense of flow between the different rooms and the perfect balance of natural materiality are reflected through every nook of this peaceful home in the heart of New York City.

And Studio | and-studio.co

Images: Nicole Franzen Styling: Katja Greeff

RELATED TAGS

Enhance Your Outdoor Space with VERGOLA’s Smart Louvre Roof

Elevate your outdoor living experience with VERGOLA—a cutting-edge, automated roof system meticulously crafted to harmonize with California's coastal lifestyle. Designed to seamlessly blend light, shade, and air, VERGOLA offers unparalleled versatility and sophistication.
  • March 20, 2024
  • DIGS

Exploring Corinne Mathern Studio’s Tranquil Spaces at La Tarantella

Nestled amidst picturesque vineyards and olive trees in the Santa Ynez Valley, La Tarantella, a stunning villa, has been transformed into an enchanting space for private events. Spearheaded by Corinne Mathern Studio, the renovation beautifully balances old-world charm with modern elegance.
  • February 7, 2024
  • Karine Monié

Rock Formation: OPEN Architecture’s Chapel of Sound

Located in rural Chengde, China, at the base of a valley with ruins of the Great Wall, the almost alien-looking performance venue Chapel of Sound, which hosts concerts in warmer climes and contemplation year-round, is an architectural opus by Beijing-based OPEN Architecture.
  • May 1, 2024
  • Jenn Thornton

Northern Exposure: The Rock by Gort Scott

Fixed to a rocky crag above Alta Lake in the Canadian mountain resort of Whistler, a truly exceptional private house surveys the mountainous landscape from which it is quite literally inseparable.
  • April 17, 2024
  • Jenn Thornton

Neri&Hu Architects: Making Memory

A contemporary take on traditional Chinese courtyard house by Neri&Hu, a typology based on Confucian ideals where different generations live under the same roof, the structure was built for three siblings, with a memorial garden in tribute to their late mother.
  • April 3, 2024
  • Jenn Thornton

Framing Nature with TEN Studio

A patch of land on Avala Mountain in rural Serbia sets the stage for a gridded, steel-frame structure by TEN Studio.
  • February 7, 2024
  • Jenn Thornton
Sign Up for DIGS Newsletters